Ένας εκατοντάχρονος με όρεξη για περιπέτειες.


  Ή αλλιώς "Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε". 
Πάει καιρός που ξεκίνησα την ανάγνωση του μυθιστορήματος του Σουηδού Γιούνας Γιούνασον με τον παραπάνω τίτλο και μετά από το πρώτο κεφάλαιο αναρωτήθηκα αν έχει σκεφτεί κανείς να μεταφέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Με μία "μικρή"  καθυστέρηση ανακάλυψα πως η ιδέα μου έχει υλοποιηθεί από καιρό και πολύ χαίρομαι για αυτό. 


  Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου (και της ταινίας) είναι ο Άλαν ο οποίος κλείνει αισίως τα 100 χρόνια ζωής. Τον βρίσκουμε σε ένα γηροκομείο όπου ετοιμάζεται πάρτι για τα γενέθλιά του. Όμως ο Άλαν που έχει ζήσει μια πολυτάραχη ζωή και έχει γυρίσει όλο τον κόσμο δεν είναι ευχαριστημένος όσο ζει κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους και ούτε τον ενδιαφέρει αν θα έρθουν ο δήμαρχος και οι δημοσιογράφοι για τη γιορτή. Έτσι αποφασίζει το βράδυ που θα γίνει το πάρτι να το σκάσει από το παράθυρο του δωματίου του. Έπειτα κατευθύνεται σε ένα σταθμό με σκοπό να πάρει κάποιο λεωφορείο και να φύγει μακριά. Εκεί συναντά έναν ύποπτο και όχι ιδιαίτερα ευφυή νεαρό που του αφήνει μια βαλίτσα να την προσέξει για λίγο. Ο Άλαν βέβαια στην ηλικία του δεν έχει να φοβηθεί και πολλά αν το καλοσκεφτεί κανείς. Τελικά παίρνει τη βαλίτσα και αναχωρεί με το λεωφορείο. Δεν πρόκειται για μια απλή βαλίτσα βέβαια διότι αντί για ρούχα και οτιδήποτε άλλο βάζουμε συνήθως εκεί μέσα, η συγκεκριμένη περιέχει μόνο χρήματα και μάλιστα πάρα πολλά. 


  Από εκεί και πέρα ξεκινούν και οι περιπέτειες του αξιαγάπητου εκατοντάχρονου που πλέον τον αναζητούν η αστυνομία, οι δημοσιογράφοι και ο νεαρός με την παρέα του. Στην πορεία θα αποκτήσει φίλους αλλά θα μάθουμε και τις περιπέτειες που έζησε σε όλο τον κόσμο όταν ήταν νεότερος. 
  Πολύ κατατοπιστικό βρήκα και το σχετικό αφιέρωμα από το euronews (στα ελληνικά) που έγινε προτού ξεκινήσει να προβάλλεται η ταινία στην Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου